*|MC:SUBJECT|*MEDIA ALERT 2024-05-22

Barbie firar banbrytande idrottsförebilder som fått tjejer att stanna i sportens värld och se sin fulla potential.

Barbie vill hylla hur betydande idrott kan vara, och jobbar för att ge mer självförtroende till unga tjejer genom att:

  • Hylla nio kvinnor som inom idrottsvärlden krossat barriärer såsom tennisikonen Venus Williams. Man hyllar dessa genom att skapa unika Role model dolls.
  • Barbie ingår även ett partnerskap med organisationen VOICEINSPORT, som arbetar med att få unga tjejer att stanna inom idrottsvärlden. Detta gör man genom mentorskap och samtal.
  • Man släpper även en rad accessoarer till Barbiedockor för att kunna visa sin favorit inom idrottens värld.

Mattel fortsätter att fira Barbies 65-årsdag och annonserar nu en hyllning till nio internationella idrottare, däribland ikoniska tennisspelaren Venus Williams. Detta görs genom en rad unika Barbiedockor på temat förebilder. Studier har visat att tjejer som är involverade i lagsporter har större chans att tro att de kan uppnå sina drömmar, visar mer ambition för ledarskap och har generellt högre självförtroende. Med denna vetskap vill Barbie lyfta inspirerande berättelser som dessa ikoniska idrottare har, och hoppas att det ska visa unga tjejer att ingenting är omöjligt.

Genom initiativ som Barbie Dream Gap Project, är Barbie hängivna att utjämna spelplanen för tjejer globalt, inom idrottens värld så väl som utanför den, för att stänga glappet som står mellan tjejer och deras fulla potential. Barbie startar också ett samarbete med VOICEINSPORT som är en digital idrottsplattform dedikerad till att få tjejer att fortsätta idrotta. Genom detta partnerskap kommer Barbie Role Models att utöka sin effekt genom digitala mentors-sessioner under årets gång.

 “Barbie är glada att få fortsätta fira varumärkets 65-årsjubileum genom att uppmärksamma effekten av idrott när det kommer till att främja självförtroende, ambition och stärkande av nästa generation,” säger Krista Berger, VD för Barbie och Global Head of Dolls på Mattel. “Efter att ha välkomnat Kristi Yamaguchi till vår Barbie Inspiring Women-produktlinje förra månaden är vi stolta över att fortsätta driva på utvecklingen gällande kvinnor i idrotten genom att välkomna dessa nio atleter som våra nya förebilder. Idrottens unika “role model dolls” är ett förkroppsligande av våra delade värderingar passion, “empowerment” och individualism. Genom att lyfta dessa inspirerande idrottare och deras berättelser hoppas vi att kunna säkerställa föreställningen att alla unga tjejer förtjänar möjligheten att fullfölja sina passioner och göra sina drömmar till verklighet.”

“Genom hela min karriär har jag varit driven av tanken att krossa glastak och att alltid vara ärlig mot mig själv, och Barbies uppdrag kan inte resonera djupare med den tanken,” säger amerikanska tennisspelaren Venus Williams och Barbie Role Model. “Jag är hedrad över att bli erkänd som en förebild inom idrottsvärlden och att få arbeta ihop med Team Barbie för att fortsätta göra det möjligt för nästa generations unga tjejer att aldrig sluta tro på sina drömmar.” 

Barbie som företag fortsätter att vara engagerade när det gäller att få flickor fullfölja sitt intresse för idrott och uppmuntra deras tro på att inget är omöjligt genom att hylla nio banbrytande kvinnliga atleter världen runt med unika dockor på temat förebilder. Dockorna är gjorda efter deras avbilder, och är skapade för att fira att de krossat de barriärer som funnits för kvinnor inom sin idrott.

Venus Williams (USA): Tennisspelare
En av de mest framgångsrika olympierna med fyra guldmedaljer. Hon är även den första kvinnliga tennisspelaren att få lika prispengar på Wimbledon. Venus Williams har modigt stått rakryggad när hon tagit sig genom otaliga hinder för att inspirera förändring inom tennis och även idrotten som helhet.

Christine Sinclair (Kanada): Fotbollsspelare
Hon är den fotbollsspelare som gjort flest internationella mål någonsin med hela 190 stycken, och har solidifierat sin status som den mest framgångsrika fotbollsspelaren någonsin från Kanada.

Mary Fowler (Australien): Fotbollsspelare
När hon var 21 blev Mary Fowler en av nyckelspelarna för det australiensiska damlandslaget och Manchester Citys damlag. Hon blev utvald att få spela världsmästerskapen i fotboll 2019 och blev då lagets yngsta spelare med sina 16 år. Sedan dess har hon varit med i två VM samt OS 2020.

Estelle Mossely (France): Boxare
Hon blev krönt olympisk mästare 2016 och har vunnit flera titlar både som proffs och amatör.

Alexa Moreno (Mexiko): Gymnast
Som Mexikos första internationella medaljör i gymnastik blev Alexa Moreno erkänd av Forbes Mexiko som en av de 100 mest mäktiga kvinnorna i landet.

Rebecca Andrade (Brasilien): Gymnast
Har tagit både guld och silver i OS, och med det klassas Rebecca Andrade som en av de bästa gymnasterna genom tiderna. Hon har även vunnit VM i gymnastik två gånger och har över tio medaljer totalt i världscupen.

Susana Rodriguez (Spanien): Paratriatlon
Susana föddes med albinism och började springa som tioåring. Sedan dess har hon blivit en banbrytande paratriathlon-idrottare. Hon har inte bara satt rekord inom sin sport, utan arbetade som ung läkare vid frontlinjen under pandemin vilket ledde till att hon hamnade på framsidan på tidningen TIME 2021.

Federica Pellegrini (Italien): Simmare
Hon är en före detta simmare och en olympisk guldmedaljör som var den första någonsin att krossa 4-minutersgränsen i 400 meter frisim. Direkt efter hennes sista tävling under 2020 fick hon ett viktigt internationellt erkännande då hon blev invald till IOC:s Athletes Commission.

Ewa Swoboda (Polen): Sprintlöpare
Topprankade europeiska sprintern Ewa Swobodas beslutsamhet, talang och orädda natur har varit en inspiration för många unga tjejer världen över. Hon har vunnit guld i inomhus-EM tre gånger samt tagit medalj i inomhus-VM. Dessutom har hon världsrekordet på 60 meter på tiden 7.01 sekunder.

Varumärket Barbie fortsätter att fira sin 65-årsdag genom resten av året genom flera nya festliga erbjudanden som till exempel:
 

  • Ny sports doll lineup och playsets är nu tillgängliga att köpa för att uppmuntra den nästa generationen av stärkta kvinnor att utforska en framtid inom idrott genom lek.
  • 2024 Barbie Sports Doll lineup inkluderar en basketspelare, en boxare, en tennisspelare och en volleybollspelare med sina idrottskläder och utrustning.
  • 2024 Soccer Doll Assortment inkluderar fyra fotbollsspelare med en del olika kläder tillsammans med en fotboll, fotbollsskor och höga strumpor.
  • The Gymnast Playset inkluderar en gymnast klädd i lila trikåer och 10 accessoarer som till exempel en balansbom, uppvärmingsmatta, medalj och gymbag.
  • Barbie Inspiring Women Kristi Yamaguchi: En docka som hyllar den amerikanska mästaren i konståkning tillika olympisk guldmedaljör. Med denna vill man inspirera framtida idrottshjältar genom lek.

Genom att lyfta berättelserna kring dessa banbrytande kvinnor hoppas Barbie att unga tjejer kan bli inspirerade att fortsätta idrotta och att jaga sina drömmar.

Media toolkit

About Mattel   
Mattel is a leading global toy and family entertainment company and owner of one of the most iconic brand portfolios in the world. We engage consumers and fans through our franchise brands, including Barbie®, Hot Wheels®, Fisher-Price®, American Girl®, Thomas & Friends™, UNO®, Masters of the Universe®, Matchbox®, Monster High®, MEGA® and Polly Pocket®, as well as other popular properties that we own or license in partnership with global entertainment companies. Our offerings include toys, content, consumer products, digital and live experiences. Our products are sold in collaboration with the world’s leading retail and ecommerce companies. Since its founding in 1945, Mattel is proud to be a trusted partner in empowering generations to explore the wonder of childhood and reach their full potential. Visit us at mattel.com.
 
About VOICEINSPORT
VOICEINSPORT, the global sports company, provides a community-based platform for digital services in mental health, nutrition, sport science and mentoring from pro athletes to keep girls and women in sport. The VOICEINSPORT membership comes with free access to original articles written by women athletes, weekly podcasts, advocacy tools to drive change and a community forum. Paid services include a mentoring platform designed to increase the visibility to pro & collegiate athlete role models and access to both clinical & non-clinical sessions with the top 80 experts in sport psychology, sport nutrition and women’s health. Founded in 2019, VOICEINSPORT is based in NYC and is self-funded by sports industry Executive and Advocate Stef Strack. Visit www.voiceinsport.com for the latest company news and follow @voiceinsport on Instagram, TikTok, Facebook, X and LinkedIn. 

 

For more information, please contact:
mattel@mi5communications.comMi5 Communications | Stigbergsliden 5 | 414 63 Gothenburg | Sweden 

Twitter

Instagram

LinkedIn

Email

Website

Copyright © 2024 Mi5 Communications, All rights reserved.
You are receiving this email because you are signed up for press information from Mi5 Communications.

Update your preferences Unsubscribe from this list.
 This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*pressrelease@mi5communications.com

Categories: Pressrelease